För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.

Prenumerera på feed Ryssland

Kosmetiken Max Factor. From Russia with love.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den söndag, 31 mars 2013
Historia 0 Kommentarer

Jag tror inte att det finns någon person som inte känner till varumärket Max Factor. Deras skönhetsprodukter är legendariska och används av miljoner kvinnor över hela världen.

Dock finns det inte så många som känner till företagets historia. Historien som började långt ifrån Hollywood och USA.

Företagets grundare Maksymilian Faktorowich föddes 1872 i staden Lodz, dåvarande Ryska Imperiet och nuvarande Polen.  Sina första kunskaper om kemi och kosmetik fick han hos en lokal apotekare och redan då började han experimentera på egen hand.

Endast fjorton år gammal åkte han till Moskva och blev sminkör vid Bolshoy teatern. Hans jobb och talang gjorde honom välkänd bland den ryska kultureliten. Maksymilians egna skönhetsprodukter användes flitigt bland överklassen. Hans första butik öppnades i staden Ryazan och han själv flyttade till dåvarande huvudstaden St. Petersburg. Där utnämndes han till hovets skönhetsrådgivare och personligen sminkade den kungliga familjen inför otaliga audienser. Hans företag växte och sortimentet utökades konstant.  Succén i Ryssland var säkrad men stora förändringar var på gång i det enorma landet. Oroligheter i Ryssland tvingade honom att flytta till USA. Hollywood gjorde Max Factor riktigt stor men det var teater i Ryssland som gav honom kunskaper, pengar och modet att skapa ett av väldens största makeupföretag.  

Betygsätt inlägg
0 röster

Flyg med Aeroflot.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den måndag, 11 mars 2013
Turism 0 Kommentarer

 

Som Fenix från askan reste sig Aeroflot från turbulenta 90-talen. En gång i tiden världens största flygbolag fraktade 130 miljoner passagerare årligen sedan 1975. Efter Sovjets upplösning slaktades bolaget i 100 enskilda företag av alla som gjorde anspråk på det sovjetiska arvet.

Flygbolaget överlevde men tappade alla sina positioner och kunder. Miljoner dollar pumpades ut från företaget av korrupta oligarker. Gamla flygplan och brist på investeringar drev företaget till en slutgiltig upplösning.

Räddningen kom med president Putin och hans nya politiska och ekonomiska strategier. Oligarker hamnade i fängelset eller tvingades i exil. Pengar som skulle hamna i utländska banker styrdes tillbaka till flygbolaget och Aeroflot sträckte ut sina vingar på nytt.

Nya moderna flygplan köptes in och nya flygruter introducerades. Antalet passagerare ökade från 5 miljoner år 2000 till nästan 15 miljoner i 2011. Idag äger Aeroflot 128 toppmoderna flygplan som har en snittålder på 5 år i jämförelse med Lufthansa som snittar på 13 år. SkyTeam genomförde flera serviceundersökningar som i många fall placerade det ryska flygbolaget högre än välkända Lufthansa, British Airways, Iberia och Finnair. 

Aeroflot erbjuder väldigt hög kvalité och säkerhet som i många fall överträffar västeuropeiska konkurrenter. Biljetter för mycket förmånliga priser till fler än 100 destinationer kan bokas direkt på deras officiella webbplats

I 2013 fyller Aeroflot 90 år och blir därmed ett av tre äldsta flygbolag i världen. Bolagets anrika historia och traditioner återspeglas i deras logotyp som fortfarande hyser bevingade hammaren och skäran. Flygningar med Aeroflot betecknas fortfarande med två inledande bokstäver SU som står för Soviet Union. Från Stockholm flyger Aeroflot till Moskva tre gånger dagligen och därifrån är vägen kortast till alla destinationer i östra jordklotet. Välkommen ombord!

Betygsätt inlägg
0 röster

Ryska uppfinningar.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den söndag, 03 mars 2013
Teknik 0 Kommentarer

Ryssland har alltid varit rik på uppfinningar och framstående vetenskapsmän  Ryska innovationer har haft en enorm påverkan på våra liv och det är många som vi använder dagligen utan att tänka på det. Människor känner inte till sakernas historia eller tar för givet att föremålen uppfanns i USA, England, Frankrike o.s.v. Ryssar har tyvärr varit väldigt dåliga på att framhäva vem som ligger bakom inventioner och försvara dem från lyckosökare som kopierade dem rakt av för att patentera i väst.

Larvband.

Larvbanden som används idag på alla typer av terrängfordon skapades 1837 av kapten Zagryazhskij.

Ångmaskin.

Den har funnits sedan antiken men det var en rysk ingenjör Polzunov som kom på hur ångkraften kan effektiviseras och konstruktionen kan förbättras år 1763. Denna uppfinning skapade stora möjligheter för industri, transport och sjöfart. Britten James Watt satt i den kommittén som skulle granska och godkänna innovationen. Strax efter återvänder James Watt tillbaka till sitt hemland och tar ett eget patent på tekniken. Idag räknas ”hans” uppfinning som en de viktigaste för industrialiseringen.

Antarktis.

Den ryska expeditionen var den första som nådde Antarktis år 1820.

Gips.

Den vita hårda grejen som brukar vara populär i Sverige efter sportlovet kan ni tacka doktor Pirogov för.

Dykdräkten.

Den första autonoma dykdräkten uppfanns 1871 av ingenjören Lodygin.

Elektrisk svets.

Den tekniken användes för första gången år 1882 av Nikolaj Bernados.

Elektrisk motor och elbil.

Den första motorn skapades redan 1834 av Boris Yakobi. 1899 en elektrisk bil testades 1899 av Romanov.

Radio.

Frågan om radio har varit omdiskuterat.  Den amerikanska versionen är att Marconi och Edison stod bakom tekniken. Dock är det så att redan 7 maj 1895 genomförde ryssen Popov den första sändningen på avstånd. Troligtvis jobbade de helt oberoende från varandra, ryssen var först men amerikaner marknadsförde den som deras egen uppfinning bättre än ryssar.

Syntetiskt gummi.

Syntetiskt gummi från petroleum skapades av Bysov.

Det periodiska systemet av grundämnen.

Det systemet som man känner igen från kemilektioner skapades av ryssen Medeleev.

Automatkarbin.

Många år innan AK-47 blev legendarisk skapades den första prototypen av en automatisk karbin 1913 av Fedorov.

Atomkärnkraftverk.

Ryssar var de första som använde atomkärnkraft för fredliga ändamål. Innan dess brukades i USA för att spränga städer.

Kärnkraftsdrivna isbrytare.

Världens största och starkaste isbrytare byggdes i Sovjet och Ryssland.

Laser.

Laser uppfanns 1953 av två sovjetiska fysiker Basov och Prokhorov.  1964 fick de Nobelpriset i fysik.

Rymden.

Första satteliten, första människa i rymden, första rymdstationen m.fl.

Persondator.

Nej, den vackra sagan om Apple 1975 stämmer inte riktigt. Persondator skapades redan 1968 i staden Omsk av Arseny Gorohov. Sovjetiskt patent 383005.

Bodybuilding.

Låter amerikansk? Fel igen. Ryske idrottaren Eugene Sandov skrev en bok "Byggandet av kroppen" som översattes bokstavligen "Body building".

Tetris.

Det berömda spelet uppfanns 1985 av Alexej Pazitnov.

Dessa är några men inte alla uppfinningar gjorda i Ryssland.  Till dessa kan man lägga till andra uppfinningar som gjorda av ryssar som utvandrade utomlands. Helikopter (Botezat och Sikorsky), TV-apparaten (Zvorikyn), Videobandspelare (Ponyatov),  Google (Brin). 

Betygsätt inlägg
0 röster

Rysk öl i Sverige.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den torsdag, 28 februari 2013
Samhälle 0 Kommentarer

 

Blunda och tänk Ryssland… man kommer på massa olika saker men ölet är det faktisk sista folk tänker på. Trots det finns många goda ölsorter i vårt hemland. Det finns också många ryssar som tycker om öl och dricker det före, efter, tillsammans eller istället för vodka.

Tyvärr är det så att folk som jobbar på Systembolaget har också väldigt svårt att koppla ihop Ryssland och öl vilket också påverkar sortimentet. Dock finns det hopp. För några dagar sedan upptäckte jag välbekanta ryska bokstäver på ölhyllan. Min upptäckt heter Ziguli. Rysk öl som tillverkas på en toppmodern bryggeri utanför Moskva har äntligen kommit med i Systembolagets ordinarie sortiment.

Jag kan säga att det inte är enkelt att bli utvald av Systembolaget. De har ett mycket begränsat utrymme och för att synas där måste drycken vara mycket bra och mycket god. Ziguli är ett mycket gott öl, det har också mina kräsna svenska arbetskollegor bekräftat. En silvermedalj från världskända tyska organisationen DLG (Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft) bestyrker våra slutsatser. Prova Zigili, ni blir inte besvikna. 

Observera, ölet finns inte alla butiker, kolla Systembolagets webbsida för information.  

  

Betygsätt inlägg
0 röster

Portyanki

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den tisdag, 26 februari 2013
Militär 0 Kommentarer

 

Många misslyckade invasioner av Ryssland har skyllts på dåligt väder. Hundratusentals ockupanter hade fallit utan att ett enda skott träffade dem. Vinter, snön, regnet och leran försvarade Ryssland i hundratals år utan att ge vika eller kapitulera.

Förutsättningar är dock samma för alla som bor i Ryssland eller kommer till Rysslands av olika anledningar. För att klara av vädret måste man klä sig efter vädret. Ryssar har lärt sig den läxan men utlänningar har bara vägrat att acceptera den verkligheten. I bästa fall resulterar det i en förkylning och i värsta fall ligger de kvar vid vägkanten någonstans utanför Stalingrad.

Portyanki är en av de sämst bevarade ryska hemligheter när det gäller klädsel och militär uniform. Tygbitar som soldater brukar istället för strumpor har alltid används i den ryska armen och ursprungligen kommer från ryska nationaldräkten. Tygen som brukar ha storlek 35x90 centimeter knyts runt foten på ett speciellt sätt som inte släpper in vatten och isolerar från kylan. 

I jämförelse med strumpor besitter flera fördelar:

Är varmare än vanliga strumpor.

Släpper inte fukt lika enkelt.

Portyanki är enklare att tvätta och torka.

Alla har samma storlek.

Kan tillverkas väldigt snabbt.

Är tåligare än strumpor.

 

Den enda nackdelen är att det tar lägre tid att ta dem på sig och de måste knytas på att speciellt sätt för att skydda foten. Idag uppfattas portyanki som föråldrade men flera försök att ersätta dem har misslyckats. Det finns helt enkel inga strumpor som överträffar portyankis goda egenskaper.   

Betygsätt inlägg
0 röster

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter