För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.För att kunna se kanaler i helskärmsläge var vänlig navigera via menyn ”RYSK TV ONLINE” ovan.


Prenumerera på feed Ryssland

Kosmetiken Max Factor. From Russia with love.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den söndag, 31 mars 2013
Historia

Jag tror inte att det finns någon person som inte känner till varumärket Max Factor. Deras skönhetsprodukter är legendariska och används av miljoner kvinnor över hela världen.

Dock finns det inte så många som känner till företagets historia. Historien som började långt ifrån Hollywood och USA.

Företagets grundare Maksymilian Faktorowich föddes 1872 i staden Lodz, dåvarande Ryska Imperiet och nuvarande Polen.  Sina första kunskaper om kemi och kosmetik fick han hos en lokal apotekare och redan då började han experimentera på egen hand.

Endast fjorton år gammal åkte han till Moskva och blev sminkör vid Bolshoy teatern. Hans jobb och talang gjorde honom välkänd bland den ryska kultureliten. Maksymilians egna skönhetsprodukter användes flitigt bland överklassen. Hans första butik öppnades i staden Ryazan och han själv flyttade till dåvarande huvudstaden St. Petersburg. Där utnämndes han till hovets skönhetsrådgivare och personligen sminkade den kungliga familjen inför otaliga audienser. Hans företag växte och sortimentet utökades konstant.  Succén i Ryssland var säkrad men stora förändringar var på gång i det enorma landet. Oroligheter i Ryssland tvingade honom att flytta till USA. Hollywood gjorde Max Factor riktigt stor men det var teater i Ryssland som gav honom kunskaper, pengar och modet att skapa ett av väldens största makeupföretag.  

Betygsätt inlägg
0 röster

Flyg med Aeroflot.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den måndag, 11 mars 2013
Turism

 

Som Fenix från askan reste sig Aeroflot från turbulenta 90-talen. En gång i tiden världens största flygbolag fraktade 130 miljoner passagerare årligen sedan 1975. Efter Sovjets upplösning slaktades bolaget i 100 enskilda företag av alla som gjorde anspråk på det sovjetiska arvet.

Flygbolaget överlevde men tappade alla sina positioner och kunder. Miljoner dollar pumpades ut från företaget av korrupta oligarker. Gamla flygplan och brist på investeringar drev företaget till en slutgiltig upplösning.

Räddningen kom med president Putin och hans nya politiska och ekonomiska strategier. Oligarker hamnade i fängelset eller tvingades i exil. Pengar som skulle hamna i utländska banker styrdes tillbaka till flygbolaget och Aeroflot sträckte ut sina vingar på nytt.

Nya moderna flygplan köptes in och nya flygruter introducerades. Antalet passagerare ökade från 5 miljoner år 2000 till nästan 15 miljoner i 2011. Idag äger Aeroflot 128 toppmoderna flygplan som har en snittålder på 5 år i jämförelse med Lufthansa som snittar på 13 år. SkyTeam genomförde flera serviceundersökningar som i många fall placerade det ryska flygbolaget högre än välkända Lufthansa, British Airways, Iberia och Finnair. 

Aeroflot erbjuder väldigt hög kvalité och säkerhet som i många fall överträffar västeuropeiska konkurrenter. Biljetter för mycket förmånliga priser till fler än 100 destinationer kan bokas direkt på deras officiella webbplats

I 2013 fyller Aeroflot 90 år och blir därmed ett av tre äldsta flygbolag i världen. Bolagets anrika historia och traditioner återspeglas i deras logotyp som fortfarande hyser bevingade hammaren och skäran. Flygningar med Aeroflot betecknas fortfarande med två inledande bokstäver SU som står för Soviet Union. Från Stockholm flyger Aeroflot till Moskva tre gånger dagligen och därifrån är vägen kortast till alla destinationer i östra jordklotet. Välkommen ombord!

Betygsätt inlägg
0 röster

Ryssland Eurovision 2013

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den onsdag, 06 mars 2013
Händelser

Ryssland blev klar med sitt bidrag till Eurovision 2013 i Malmö. Låten heter ”What if” och framförs av sångerskan Dina Garipova. Låten korades som vinnare i en tävling på rysk TV redan i december 2012. Dina Garipova utklassade sina konkurrenter med 54% av röster. Nästan en miljon ryssar röstade på hennes låt som skrevs av två svenskar Gabriel Alares (Snowflake Music Publishing) och Joakim Björnberg (Scandinavian Songs).

Betygsätt inlägg
0 röster

Ryska uppfinningar.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den söndag, 03 mars 2013
Teknik

Ryssland har alltid varit rik på uppfinningar och framstående vetenskapsmän  Ryska innovationer har haft en enorm påverkan på våra liv och det är många som vi använder dagligen utan att tänka på det. Människor känner inte till sakernas historia eller tar för givet att föremålen uppfanns i USA, England, Frankrike o.s.v. Ryssar har tyvärr varit väldigt dåliga på att framhäva vem som ligger bakom inventioner och försvara dem från lyckosökare som kopierade dem rakt av för att patentera i väst.

Larvband.

Larvbanden som används idag på alla typer av terrängfordon skapades 1837 av kapten Zagryazhskij.

Ångmaskin.

Den har funnits sedan antiken men det var en rysk ingenjör Polzunov som kom på hur ångkraften kan effektiviseras och konstruktionen kan förbättras år 1763. Denna uppfinning skapade stora möjligheter för industri, transport och sjöfart. Britten James Watt satt i den kommittén som skulle granska och godkänna innovationen. Strax efter återvänder James Watt tillbaka till sitt hemland och tar ett eget patent på tekniken. Idag räknas ”hans” uppfinning som en de viktigaste för industrialiseringen.

Antarktis.

Den ryska expeditionen var den första som nådde Antarktis år 1820.

Gips.

Den vita hårda grejen som brukar vara populär i Sverige efter sportlovet kan ni tacka doktor Pirogov för.

Dykdräkten.

Den första autonoma dykdräkten uppfanns 1871 av ingenjören Lodygin.

Elektrisk svets.

Den tekniken användes för första gången år 1882 av Nikolaj Bernados.

Elektrisk motor och elbil.

Den första motorn skapades redan 1834 av Boris Yakobi. 1899 en elektrisk bil testades 1899 av Romanov.

Radio.

Frågan om radio har varit omdiskuterat.  Den amerikanska versionen är att Marconi och Edison stod bakom tekniken. Dock är det så att redan 7 maj 1895 genomförde ryssen Popov den första sändningen på avstånd. Troligtvis jobbade de helt oberoende från varandra, ryssen var först men amerikaner marknadsförde den som deras egen uppfinning bättre än ryssar.

Syntetiskt gummi.

Syntetiskt gummi från petroleum skapades av Bysov.

Det periodiska systemet av grundämnen.

Det systemet som man känner igen från kemilektioner skapades av ryssen Medeleev.

Automatkarbin.

Många år innan AK-47 blev legendarisk skapades den första prototypen av en automatisk karbin 1913 av Fedorov.

Atomkärnkraftverk.

Ryssar var de första som använde atomkärnkraft för fredliga ändamål. Innan dess brukades i USA för att spränga städer.

Kärnkraftsdrivna isbrytare.

Världens största och starkaste isbrytare byggdes i Sovjet och Ryssland.

Laser.

Laser uppfanns 1953 av två sovjetiska fysiker Basov och Prokhorov.  1964 fick de Nobelpriset i fysik.

Rymden.

Första satteliten, första människa i rymden, första rymdstationen m.fl.

Persondator.

Nej, den vackra sagan om Apple 1975 stämmer inte riktigt. Persondator skapades redan 1968 i staden Omsk av Arseny Gorohov. Sovjetiskt patent 383005.

Bodybuilding.

Låter amerikansk? Fel igen. Ryske idrottaren Eugene Sandov skrev en bok "Byggandet av kroppen" som översattes bokstavligen "Body building".

Tetris.

Det berömda spelet uppfanns 1985 av Alexej Pazitnov.

Dessa är några men inte alla uppfinningar gjorda i Ryssland.  Till dessa kan man lägga till andra uppfinningar som gjorda av ryssar som utvandrade utomlands. Helikopter (Botezat och Sikorsky), TV-apparaten (Zvorikyn), Videobandspelare (Ponyatov),  Google (Brin). 

Betygsätt inlägg
0 röster

Svensken som överlämnade Finland till Ryssland.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den lördag, 02 mars 2013
Historia

Historien kan vara väldigt ironisk. En ensam person med en god anledning kan åstadkomma väldigt stora saker. Bedrifter så stora att hans forna landsmän väljer att tro på ren utländsk aggression istället för att erkänna att en person var kapabel att planera och genomföra hela kuppen.  Historien handlar om en missnöjd adelsman som hämnades Sveriges konung genom att ge bort halva hans rike.

Göran Magnus Sprengtporten föddes på Gammelbacka gård i Borgå socken i Finland 1740. Tolv år gammal började på kadettskolan i Stockholm och gjorde en lysande militärkarriär. Deltog i flera militära operationer, blev sårad och befordrad för sitt mod och hängivinget. Sprengtporten förespråkade adelns överhöghet och erbjöd sitt stöd till Gustav III vars makt under den tiden var ifrågasatt av riksdagen. Som tack för hans stöd befordrades han till överste och fick befälet över Savolax infanteriregemente.

Därefter började hans relationer med Gustav III försämras. Sprengtporten var ung, smart, ambitiös och kungen började tröttna på hans initiativ. Väldigt snart började Sprengtporten känna sig utanför och relationer med hovet blev alltmer anstängda. Under en resa genom Europa ”glömde” kungen att betala hans resekassa vilket blev den sista droppen för Sprengtporten. Han lämnade en avskedansökan och bad om en pension. Officeraren blev skedad men ingen pension blev beviljad.

Det råder ingen tvekan om att Sprengtporten kände sig sviken och bitter.  Övergiven av sin egen kung ute i Europa började han planera för sin hämnd. 1786 överlämnade han ett brev till den ryska kejsarinnan Ekaterina II gällande den ”finska frågan”. Några månader senare reste han till Ryssland för att gå med i Ryssland arme som en general-major.

Hans tid kom 1788 då Gustav III började ett nytt krig mot Ryssland. Sprengtporten försökte starta ett uppror i Finland och proklamera självstyre under rysk protektorat. Han ledde ryska trupper och övertalade svenska garnisoner att kapitulera.  I februari 1790 anklagades han för lansförrederi och dömdes till döden i hans frånvaro. Därefter tog det ytterligare 20 år innan hans planer blev verklighet. Sverige förlurade Finland och 12 december 1808 utnämndes Sprengtporten till Finlands förste generalguvernör. Äntligen fick han sin hämnd och just då började Finland formas som en egen stat.

Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Magnus_Sprengtporten

Betygsätt inlägg
0 röster

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • Det ryska motorfartyget Ivan Rjabov är i nöd i Tjuktjerhavet.

 • I Ukraina är idag den sista kampanjdagen före det tidiga parlamentsvalet.

 • Ytterligare ett ebolafall har bekräftats i USA.  

 • Det är möjligt att det fanns två snöröjningsmaskiner på statsbanan, när flygolyckan inträffade på Moskvaflygplatsen Vnukovo, meddelar en källa nära utredningen.

 • Vladimir Putin håller tal på slutsammanträdet i den internationella diskussionsklubben Valdaj i Sotji.

 • Ryssland erkänner parlamentsvalet i Ukraina, uppger chef för presidentadministrationen Sergej Ivanov.

 • Företrädare för IOK är redo att acceptera Kosovo som organisationens fullvärdiga medlem på basis av det icke-erkända områdets ansökan, uppger Serbiens olympiska kommitté.

 • Ryssland kommer att stämma Frankrike ifall det underlåter att leverera Mistral-fartygen, samt kommer att avkräva en gottgörelse enligt kontraktets villkor, sade chefen för presidentadministrationen Sergej Ivanov.

 • Rysslands federala säkerhetstjänst FSB har förberett ett utkast till dekretet om revision av gränsområdet på Krimhalvön, uppger FSB:s portal.

 • Åtta månader efter upploppet på Majdan väntar miljoner ukrainare fortfarande på revolutionens frukter, skriver analytiker vid Reuters.

 • Kommissionen som utreder flygkatastrofen på Moskvaflygplatsen Vnukovo, i vilken presidenten för oljebolaget Total Christophe de Margerie omkom, har slutat leta efter vrakdelarna, uppger vice ordförande Sergej Zajko.

 • Ryssland är oroat över situationens utveckling i Irak, Libyen och hela Mellanöstern, uppgav Vladimir Putin på ett möte med Förenade Arabemiratens kronprins och vice överbefälhavare Mohammed al-Nayahan.

 • Den ryske journalisten Jevgenij Kiseljov som i flera år varit hallåman på den ukrainska kanalen Inter och har uppehållstillstånd i Ukraina, utvisas ur landet, uppger tidningen Ukrainskaja pravda.

 • Västvärldens sanktioner och avsaknad av strukturella reformer de kommande åren kan bringa Ryssland till nolltillväxt. Denna åsikt framfördes i dag på bokmässan i Helsingfors av Rysslands före detta finansminister Aleksej Kudrin.

 • Havsforumet i Archangelsk har börjat sitt arbete för femte gången. I år har 1 600 sakkunniga från ryska regioner, samt Norge, Finland, Sverige, Frankrike, Holland och Singapore samlats på forumet.

 • Chikungunya-febern håller på att spridas i Centralamerika. Viruset sprids av mygg. En markant ökning av mängden insjuknade har noterats i Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica.

 • 32-årige Michael Zehaf-Bibeau som öppnade eld i Ottawa föddes i en välbärgad familj, gick i en privatskola och uppfostrades i en förmögen omgivning, uppger kanadensiska medier.

 • Rysslands president Vladimir Putin anser det vara rimligt att med IOK dryfta idrottsgrenen naturrodel och dess utsikter att bli en olympisk idrottsgren.

 • OSSE:s bevakningskommission har i dag torsdag testat drönare för att övervaka eldupphöret i östra Ukraina, heter det i organisationens rapport.

 • Nationalismen blir den främsta motorn i den ukrainska valkampanjen. Väljarnas radikala stämningar trummas upp av fackeltåg till ära av nazisten Stepan Bandera och Ukrainas upprorsarmé. Analytikerna är oroade över att nationalismen så småningom förvandlas till Ukrainas statsideologi, vilket europeiska politiker...

 • Det talas ofta om hot att stänga ner det ryska segmentet av internet. Kommunikationsminister Nikolaj Nikiforov har i detta sammanhang föreslagit att skapa en internationell konvention för att kontrollera webbinfrastrukturen under beskydd av FN för att det inte skulle vara...

 • Ekot av kriget mot radikal islam har kommit till Kanada. I måndags körde en lokal islamist över två soldater i småstaden Saint-Jean-sur-Richelieu, varvid en av soldaterna omkom. Igår onsdag öppnade en terrorist eld mot en vakt vid ett militärt monument...

 • Kina anstränger sig för att i framtiden få utnyttja månens resurser. Nu tänker landet utveckla teknologin för att kunna återvända en rymdfarkost till jorden från månen. I slutet av denna vecka skjuter Kina upp sin första experimentella rymdsond som skall...

 • Christophe de Margerie, president för oljebolaget Total, som omkom vid en flygkrasch på Moskvas flygplats Vnukovo, kommer att begravas på måndag, uppger franska medier.

 • Natten till den 26 oktober kommer Ryssland att övergå från permanent sommartid till vintertid.

 • Oljeimporten från Mellanöstern kunde vara ett alternativ till den ryska oljan, men konsumenter skulle då på grund av logistiken betala 2,8 miljarder dollar mer om året, vilket skulle leda till att många oljeraffinaderier stängs, uppger Rosnefts chef Igor Setjin.

 • Moskva utvecklar inte relationen med Stillahavsregionen i stället för relationen med Europa utan utvecklar båda parallellt och hoppas på att kunna återställa samarbetet med EU. Detta uppgav Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

 • Det ryska migrationsverket är omedvetet om Ukrainas ex-president Viktor Janukovitjs påstådda ryska medborgarskap, säger myndighetens chef Konstantin Romodanovskij.

 • Incidenten i Ottawa pekar på att Kanadas regering måste vidta extra åtgärder för att garantera säkerheten för landets medborgare och statens ledning, säger Leonid Resjetnikov, direktör för Ryska institutet för strategiska forskningar.

 • Under utredningen av flygplanet Falcons krasch på flygplatsen Vnukovo i Moskva har en del av informationen från planets färdskrivare avkodats.