För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.För att kunna se kanaler i helskärmsläge var vänlig navigera via menyn ”RYSK TV ONLINE” ovan.


Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 5694
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Språk - 28.2%
Kultur - 41.2%
Politik - 5%
Militär - 4.2%
Historia - 7.1%
Ekonomi - 4.2%
Geografi - 2.1%
Musik - 4.2%
Turism - 3.8%

Total votes: 238
The voting for this poll has ended on: 19 nov 2014 - 00:00

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • De ryska konståkarna Elena Radionova och Julia Lipnitskaja har blivit etta respektive tvåa på Eric Bompard 2014 en Grand prix-etapp i Frankrike. Trean är amerikanskan Ashley Wagner.

 • En explosion har inträffat på det femstjärniga hotellet Hyatt Regency London - The Churchill i mitten av London. 14 personer ska ha fått skador.

 • IS har förklarat sig ansvarig för de senaste attentaterna i västländer, skriver Le Monde.

 • Ryssland kommer att ge Paris en av de viktigaste julsymbolerna. Julgranen vid Notre Dame de Paris på Cité ön kommer att installeras på Mokvas bekostnad, uppger den ryska ambassaden i Paris.

 • Vd:n för Ryska järnvägar Vladimir Jakunin har bekräftat att bolaget kommer att bygga en sträcka runt om Ukraina. Enligt honom har projektet varit klart sedan länge och kommer att realiseras i takt med finansiering.

 • Ukrainas position vid FN-områstning om resolutionen emot nazismhedrande bedrövar och väcker oro, uppger Rysslands utrikesdepartement. Departementet är helt frågande varför ”landet som har genomgått nazismens fasor och gjort mycker för den gemensamma segern kan rösta emot ett dokument som fördömer...

 • För första gången på tio år i ryska Arktis gska en isbjörnsräkning genomföras. Projektet genomförs tillsammans med norska forskare och själva räkningen beräknas till augusti nästa år. Enligt forskarna tros resultatet bli mycket nedslående.

 • En kraftig jordbävning med en magnitud på 6,3 inträffade i sydvästra Kina idag, uppger USA:s geologiska nämnd.

 • Imorgon kommer vrakdelarna av malaysiska Boeing som kraschade i den självutlysta Donetskrpubliken i juli, att fraktas bort, uppger republikens transportdepartement.

 • Den 21 november 2004 inleddes den Orangea revolutionen i Ukraina. Tio år senare är det lika oroligt i landet. Om vad som inledde denna ny sedan tio år pågående process, ska vi titta närmare på nedan.

 • Ryssland tänker inte avstå från samarbete med EU men relationerna blir aldrig som de var förr, sad Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

 • Västvärlden döljer inte att sanktionernas mål är regimbyte i landet, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på ett sammanmöte av Rådet för utrikes- och försvarsolitik.

 • IS rebeller har spritt en ny video med sin brittiske gisslan John Cantlie där han berättar om en misslyckad operation för fritagande av fångar.