För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.

Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk 0 Kommentarer

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 5955
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst tisdag, 23 december 2014

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • Den första rymdstarten av den nya ryska tunga bärraketen Angara A5 har inplanerats på tisdag den 23 december, uppgav presstjänsten av företaget Ryska rymdsystem RSS.

 • Både USA:s president Barack Obama och Nordkoreas ledare Kim Jong-un har bjudits till firandet av 70-årsdagen av segern i Andra världskriget som hålls år 2015. Detta uppgav i dag Putins rådgivare Jurij Usjakov.

 • Tack vare nya utvinningskapaciteter på Jamalhalvöns största oljeförekomst Bovanenkovo kommer utvinningen att öka 1,5 gånger till 90 miljarder kubikmeter om året. Detta uppgav i dag president Vladimir Putin då han under en videokonferens satte igång fyndighetens andra utvinningsanläggning.

 • Den kända polska journalisten Agnieszka Wolk-Laniewska har kallat situationen kring portandet av Rossiya Segodnyas korrespondent Leonid Sviridov från Polen för oacceptabel.

 • Utformande av Norra flottans förband avslutas på Alexandralandet (som är en del av Frans Josefs land). Samtidigt fortsätter byggnation av infrastrukturen på Kotelnyj-ön i Nysibiriska arkipelagen. Detta uppgav Norra flottans befälhavare amiral Vladimir Koroljov. Han påminde att det i Ryssland...

 • Rysslands varuomsättning med EU har sjunkit 4,3 procent, medan importen från EU har fallit hela 10 procent. Samtidigt har varuomsättningen med USA ökat hela 7 procent, vilket förvånade mig, sade Rysslands president Vladimir Putin på ett möte med företrädare för...

 • Presidenterna för Ryssland, Frankrike och Ukraina samt Tysklands förbundskansler kommer i kväll att ha en telefonkonferens, uppger Vladimir Putins rådgivare Jurij Usjakov.

 • Rysslands president Vladimir Putin har uppmanat det ryska parlamentet till att vara beredda för att fatta raska beslut.

 • Ett välgörenhetslopp med jultomtar har hållits i Moskva i veckoslutet. Både herrar och damer, iförda jultomtens kostym, sprang utmed Moskvaflodens strandgata för att samla pengar till understöd av hospiceväsendet.

 • Den avrättade ryske medborgre Akhlas Akhlaks anhöriga kommer att be Pakistans myndigheter om rätten att begrava honom i Ryssland, han en vän till mannens mor berättat för Sputnik.

 • Moskva kommer att betrakta svarsåtgärder på det senaste paketet antiryska sanktioner, uppgav Rysslands presidents rådgivare Jurij Usjakov.

 • Vidare dröjsmål med förhandlingarna i Minsk om läget i Donbass i östra Ukraina mynnar ut i ytterligare brott kring eldupphöret från ukrainska militärer, uppger Denis Pusjilin vid självutropade Folkrepubliken Donetsk.

 • Rysslands president Vladimir Putin har delat ut statens utmärkelser i Kreml.

 • I dag blev en minnestavla till Rossiya Segodnyas fotoreporter Andrej Stenin invigd i Moskva. Andrej Stenin omkom i Donetsks län i Ukraina i början av augusti.

 • I dag är det nordisk filmdag i Moskva. Det kommer att visas två program – Filmer från Norden 2014 och Svensk synvinkel.

 • Påsken kan med rätta kallas för den största högtiden på den ryska almanackan. Påsken är odisputabel etta bland religiösa högtider under året, medan julen har blivit upplöst i en massa festligheter som utspelas omkring vintersolståndet. Under Sovjetunionens 70 år av...

 • Läser man västerländska medier må man tro att hela Centraleuropa och Östeuropa är emot Ryssland. Avtalen om association med EU, undertecknade av Georgien, Ukraina och Moldavien förklarar man med ”folkets vilja” och ”suveräna beslut”. EU-tjänstemännen betonar att detta läge också...

 • En minnestavla över fotokorrespondent Andrej Stenin har hängts upp på Rossiya Segodnyas huvudkvarter i Moskva. Stenin omkom i Ukraina medan han utförde sin arbetsplikt. I dag skulle Stenin ha fyllt 34.

 • Den internationella vetemarknaden har också påverkats av valutakrisen i Ryssland. I förra veckan då rubelns kurs vara rekordlåg inskränkte ryska exportörer sina spannmålsleveranser, till följd av vilket internationella vetepriser gick genom taket.

 • Rysslands främsta styrka ligger i att ryssarna kan klara av det som skulle ha knäckt andra nationer, skriver statsvetaren och chefen för underrättelsebolaget Stratfor John Friedman i tidningen Forbes.

 • Rysslands energiminister Aleksandr Novak har i en intervju med ryska medier erkänt risken för att Ukraina börjar tillägna sig den ryska transitgasen till EU.

 • Börshandeln i dag den 22 december började med drastiska ras av dollarn och euron gentemot rubeln.

 • Serbien kommer trots sina EU-ambitioner aldrig att avsäga sig sina vänliga relationer med Ryssland och tänker aldrig gå med på att acceptera ryssfientliga sanktioner. Detta meddelade Maja Gojkovic som är ordförande för Serbiens parlament på ett möte med ryska parlamentariker...

 • Finland har besegrat Sverige i straffserien och slutade tvåa i Channel One Cup.

 • Ryssar kommer att rensas bort från alla avgörande poster på USA:s ambassad i Moskva. Jobben kommer i stället att erbjudas åt amerikanska medborgare, som skall genomgå noggrann granskning, uppger medier.

 • Kina är redo att bistå Ryssland och hjälpa övervinna ekonomiska svårigheter, uppger Kinas utrikesminister Wang Yi.