För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.För att kunna se kanaler i helskärmsläge var vänlig navigera via menyn ”RYSK TV ONLINE” ovan.


Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 4890
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • I slutet av förra veckan ökade Ukraina drastiskt sin förbrukning av den ryska gasen. I början av april sjönk gasförbrukningen drastiskt från 84 miljoner kubikmeter den 1 april till 33 miljoner den 10 april. Den 17 april började en kraftig...

 • Ryska flygtillverkaren MiG kommer i år att leverera 10 navala jaktplan MiG-29K åt landets försvar och ytterligare sex åt Indiens flotta.

 • Mängden omkomna i olyckan med färjan Sewol i Sydkorea har ökat till 64 medan 238 fortfarande saknas.

 • I Schweiz har ett andra soldrivet plan skapats. Planet, som fått namnet SI2, tänkas provflygas år 2015.

 • Petitionen med krav till amerikanska myndigheter att erkänna Krimbornas frivilliga återförening med Ryssland, vilken tidigare placerats på Vita husets webbplats, har samlat knappt 3 000 röster och kommer att kasseras. Minst 100 000 underskrifter behövs för officiellt betraktande.

 • Vitalij Bolotov, som leder den ryskvänliga rörelsen i östukrainska Lugansk, uppgav i går kväll i sitt tal utanför den lokala säkerhetstjänstens säte att en gemensam stab för att styra östukrainska län med centrum i Donetsk har skapats.

 • Natten var lugn i östukrainska Slavjansk. Utegångsförbud gäller i staden, och gatorna ligger tomma. Hemvärnets generalstab tillrådde befolkningen att inte gå ut i onödan utan ett specialtillstånd mellan midnatt och klockan sex på morgonen.

 • Automateld hörs i Slavjansk och skottlossning pågår i stadskärnan.

 • Hundratals Odessa-bor gav sig idag ut på stadens gator för att kräva en folkomröstning och ett slut på påtryckningar och trakasserier från nationalister.

 • Vita huset har tagit bort en petition om att Alaska borde återgå till Ryssland från sin hemsida, eftersom den inte hade fått tillräckligt många röster. 

 • I en artikel i den brittiska tidningen The Times framförs påståenden om möjliga amerikanska personliga sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putin.

 • USA tänker inte ställa in samarbete med Ryssland om Afghanistan, sade USA:s vice råd för Centralasien Eileen O'Connor som är i Uzbekistan med arbetsbesök.

 • Natten till den 20 april väntade kristna över hela världen in påsken. 

 • Ryssland är upprört över provokationen i Slavjansk som bevisar Kievs ovilja att tygla och avväpna nationalister och extremister, står det i det ryska utrikesdepartementets uttalande, publicerat idag på myndighetens hemsida.

 • Patriark Kirill höll natten mellan påskafton och påskdagen en påskmässa i Moskvas främsta katedral, Kristi frälsarens kyrka. Enligt uppgift deltog omkring 300 000 personer i påskmässor över hela Moskva.

 • Stämningen vid Donetsks administration är lugn, hundratals federationsanhängarna befinner sig där.

 • Förvandlingen sker av sex tunnelbanestationer som nu blir ett slags muséer. Var och en av de här stationerna presenterar en viss konstart, såsom musik, måleri, fotografi, modern konst och muslimsk kaligrafi.

 • Europaintegrationsivrarna har vunnit, men i själva verket rör det sig om extermister och nynazister har fört Ukraina till randen av inbördeskrig. Mången panna äggs i djupa veck för att fundera på vad det kommer att bli av Ukraina i framtiden,...

 • Ryskvänliga aktivister i den ukainska staden Kramatorsk har gått med på att lämna tillbaka fyra stridsvagnar som beslagtogs den 16 april till de väpnade styrkorna.

 • Den amerikanska tidningen The Wall Street Journal har offentliggjort information om att USA:s säkerhetstjänst har utrustat krigare i Harakat Hazm-grupperingen med 20 bärbara pansarbrytande raketer av typen BGM-71 Tow.

 • Cirka 300 000 personer har deltagit i påskfirandet i Moskva, uppger inrikesministeriets presstjänst.

 • En attack mot ett kontrollställe i staden Slavjansk har skördat fem liv. En person är skadat. Tre hemvärnssoldater och två av de attackerade är döda.