För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.

Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk 0 Kommentarer

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 6354
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst torsdag, 28 maj 2015

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter