För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.

Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk 0 Kommentarer

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 6129
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 01 februari 2015

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • Representanter för Donetsk- och Luganskrepublikerna kräver att Ukainas president Pjotr Porosjenko beordrar sina styrkor att sluta beskjutningarna, står det i deras officiella meddelande.

 • Den ryska bärraketen Proton-M har nått omloppsbanan med den amerikanska förbindelsesatelliten Inmarsat 5F-2, uppger Roskosmos.

 • Chefen för statsdumans kommitté för internationella affärer Aleksej Pusjkov tycker att internationella ratingsbyråer deltar i USA:s ekonomiska krig mot Ryssland. Detta skrev han i sitt Twitter-konto idag.

 • De ryska konståkarna Yuko Kavaguti och Aleksandr Smirnov har vunnit Europamästerskapet. Silvret och bronsen har också gått till ryska par: Ksenija Stolbova och Maksim Klimov och Jevgenija Tarasova och Vladimir Morozov.

 • Trepartsgruppen för Ukraina har presenterat en detaljerad plan för hur man ska följa Minskavtalen, och trots att inga konkreta överenskommelser har nåtts vill kontaktgruppen fortsätta konsulteringar, står det i OSSE:s meddelande.

 • Sevastopol kommer att få statligt bidrag för att utveckla vingårdar, sade Aleksej Jeremejev, vice ordförande för Sevastopols regering.

 • USA:s president Barack Obama bär personligt ansvar för att förhanlingarna om Irans atomprogram har gått om intet, säger det iranska parlamentets talman Ali Larijani.

 • Avsaknaden av något resultat på Minskmötet betyder inte att själva formatet är meningslöst men tyder på att Kiev inte vill sluta beskjuta Donbass, tycker Leonid Slutskij, chef för statsdumans kommitté för euroasisk integration och kontakter med landsmän.

 • Europaparlamentets ordförande Martin Schulz har berätttad för tyska journalister att han är oroad över att Greklands nya regering strävar efter samarbete med Ryssland.

 • I natt fortsatte de ukrainska styrkorna att beskjuta den självutlysta republikens territorium, uppger Donetskrepublikens försvarsdepartement.

 • Kievs och Donetskrepublikens representanter anklagar varandra för at ha ställt ultimatum under förhandlingarna som ägde rum i Minsk igår.

 • Nordkoreas statschef Kim Jong-un tycker att det inte finns möjligheter för dialog med USA och påstår att landet är redo för alla slags krig, till och med för kärnvapenkrig, uppger nyhetsbyrån Yonhap.

 • I går kväll avslutade kontaktgruppen för Ukraina förhandlingarna i Minsk. Deltagarna har inte undertecknat det slutliga dokumentet, det fortsätter att diskuteras.

 • Islamiska staten har avrättat den 48-årige japanske journalisten Kenji Goto. Videon är publicerad på YouTube.

 • Hemvärnet av den självutlysta Donetskfolkrepubliken meddelar att man på ett dygn registrerat 30 artilleribeskjutningar från de ukrainska arméns sida mot Donbass. Två civila omkom medan fem skadades.

 • Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler och Frankrikes ledare François Hollande har i dag lördag under ett telefonsamtal uttryckt förhoppningen att huvudfrågan under förhandlingarna för att lösa konflikten i östra Ukraina, som pågår i Minsk, blir eldupphör och tillbakadragande av...

 • Vattennivån i Bajkalsjön har sjunkit 40 centimeter jämfört med 2013. Den kritiska nivån på 456 meter är väldigt nära – då kan oåterkalleliga förändringar börja ske i ekosystemet av världens djupaste och renaste sjö.

 • Det ryska nödsituationsverkets bilkolonn med humanitärt bistånd för Donbass har för första gången åtföljts av OSSE-observatörer, meddelar Rysslands nödsituationsverk.

 • Tjeckiska Hospodářské Noviny meddelade att Tjeckiens handels- och industriministerium arbetar på en ny strategi för utveckling av relationer med Moskva. Man föreslår att öka antalet diplomater som arbetar i Ryssland, utvidga samarbetet med regionerna, skapa en avdelning vid Tjeckiens byrå...

 • Ordföranden för ryska Statsdumans kommitté för internationella frågor Aleksej Pusjkov har skarpt kritiserat Västs reaktion på händelserna i Ukraina – enligt statsmannen blundar europeiska politiker för offer i beskjutningar mot Donetsk där under de senaste dagarna situationen har varit särskilt...

 • Tyska politiker, ryska diplomater, offentliga personer och lokala invånare har i dag lördag samlats vid krigsmonumentet i staden Kinitz vid floden Oder i Tyskland för att hedra minnet av de omkomna i Andra världskriget, berättade företrädare för det ryska försvarsministeriets...