För moder Ryssland

www.ryssland.tv
Alla är välkomna att skriva inlägg, kommentera och diskutera.För att kunna se kanaler i helskärmsläge var vänlig navigera via menyn ”RYSK TV ONLINE” ovan.


Kyrilliska alfabetet.

av Gagarin
Gagarin
Gagarin har inte lagt till bio
Användaren är offline
den jan 30 i Språk

 

Ni som har sett ryska bokstäver har säkert undrat vad är för slags hieroglyfer. Dessutom har ni säkert blandat dem ihop med grekiskan. Det är inte så konstigt, kyrilliska alfabetet härstammar faktiskt från grekiskan. Även uttalet på grekiska och kyrilliska bokstäver liknar varandra.

 Alfabetet skapades av två ortodoxa munkar Kyrillos och Methodios någon gång på 800-talet. De arbetade enligt order från den Bysantinska kejsaren Mikhail III. Deras mål var att skapa ett skriftspråk speciellt anpassat för slaver och sprida det tillsammans med den ortodoxa versionen av kristendomen.

 Samtidigt som det kyrilliska alfabetet blev populär bland östeuropéer spreds även det latinska alfabetet i Västeuropa tillsammans med katolicismen. En klassisk situation då öst kämpar mot väst, kyrilliska mot latin och katoliker mot ortodoxa.

 Idag är sju slaviska språk baserade på det kyrilliska alfabetet. Dessutom finns det fem icke-slaviska länder som använder det alfabetet. De fem sista ingick i Sovjet och tvingades byta 1930 på Stalins order.

Bulgarien räknas som alfabetets vagga och därifrån spreds det vidare till andra länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Serbien m.fl. Numera räknas kyrilliska som ett av de officiella alfabeten i EU också tack vore Bulgarien som blev medlem i Unionen 2007.

Träffar: 5641
Betygsätt inlägg
1 röst

Om författaren

Gagarin

Gagarin har inte lagt till bio

Kommentarer

Rysk Radio Online

Moskvatid

Omröstning

Vad vill du veta mer om Ryssland?

Rysslands Röst Nyheter

Rysslands röst, Nyheter
 • Vi är tacksamma till våra vänner och nabor för dagens evenemang i samband med 70-årsdagen sedan Sovjetunionens armé befriade norra Norge från den nazistiska ockupationen, sade minister Lavrov. Det var en mycket gripande och emotionell ceremoni som veteraner deltog i....

 • Antalet döda i Ebolaepidemin har nått 4 922. 10 141 personer är nu smittade. De här uppgifterna har spridits av Världshälsoorganisationen.

 • Häromdagen publicerade tidningen Berlingske på sin debattsida en kommentar av Frederik Vad Nielsen som hette Putins danske disciple skal bekæmpes. Som sin opponent valde Frederik Søren Krarup och tillsammans med honom hela Danska folkpartiet som för honom symboliserar alla danska...

 • Orsaken som fick Norge att ansluta sig till EU:s sanktioner ligger utanför Norge, förkunnade minister Lavrov efter förhandlingar med minister Brende. Relationerna mellan Norge och Ryssland är nu lite spända i samband med det faktum att Norge anslöt sig till...

 • Det går inte att kämpa mot terrorismen med några utvalda handlingar, man ska titta på situationen i helhet, medan organisationer som begår terrorhandlingar skall förbjudas, förkunnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju för ryska journalister.

 • Kung Harald V har förkunnat att Norges och Rysslands gemensamma uppgifter ska lösas gemensamt. Det sade han idag under ett tal på en högtidlig ceremoni i Kirkenes i samband med 70-årsdagen sedan Röda armén befriade Norges norra områden från Nazityskland.

 • Ett militärt fartyg av Japansk sjömilitära självförsvarsstyrkor har idag kommit till Vladivostok (ryska Fjärran Östern). Tillsammans med ryska sjömän kommer jagaren Hamagiri att delta i de gemensamma sjöräddningsövningarna Sareks.

 • Under en attack norr om Bagdad använde terrorister i Islamiska staten sprängmedel som innehöll klor. Som resultat skadades 25 militära och civila personer, meddelar The Wall Street Journal men hänvisning till de lokala myndigheterna.

 • I en intervju för Verdens Gang sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att omfattningen av evenemang tillägnade 70-årsdagen sedan Röda armén befriade östra Finnmark från Nazityskland är väldigt imponerande. Dessutom deltar många vanliga norrmän i evenemangens organiserande och genomförande.

 • Det finns verkliga förutsättningar för att lösa den akuta krisen i Ukraina, förkunnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju för den norska tidningen Verdens Gang.

 • I festligheter i norra Norge deltar Norges kung Harald V och Norges premiärminister Erna Solberg. Ryssland företräds av landets utrikesminister Sergej Lavrov.

 • USA som inblandar sig i andra länders interna angelägenheter skadar den internationella stabiliteten, anser Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

 • I en intervju för den norska tidningen Verdens Gang förkunnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att en global maktomfördelning nu pågår i världen. Enligt honom åtföljs den nya epoken av nya hot.

 • Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Norges utrikesminister Børge Brende kommer på lördagen att diskutera praktiska aspekter av samverkan mellan länderna i samband med händelser i Ukraina och Rysslands närvaro på ögruppen Spitsbergen.

 • Basmannyj-tingsrätt i Moskva har placerat Roman Dunajev, flygchef vid Vnukovos flygplats, under husarrest i målet om flygkatastrofen med Totals chef chef Christophe de Margerie.

 • Världssamfundet måste utöva påtryckning mot Kiev som fortsätter att avskära ukrainare från ryska tevekanaler, uppger Konstantin Dolgov som är människorättsombudsman under ryska UD.

 • Det internationella kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor`s har bekräftat Rysslands kreditrankning som BBB- med en negativ prognos, meddelar RIA Novosti.

 • Tusentals döda och ett inbördeskrig i Ukraina blev priset för att ha låtit bli att senarelägga associeringen med EU, uppger Rysslands sändebud vid FN Vitalij Tjurkin.